2. Rostok. Fontos, hogy kellő mennyiségű rostot juttassunk a szervezetünkbe: minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksüteményeket válasszunk.
3. Még több víz. Igyon naponta másfél, melegebb időben két liter szénsav- és cukormentes folyadékot. Az alkohol, a koffein és a szénsav egyaránt puffaszthatnak!

4. Joghurt. A probiotikus tejtermékekben lévő baktériumok a bélflórát pozitívan befolyásolják, megelőzik a székrekedést, így kedvezően hatnak az emésztésre. A legjobb, ha olyan probiotikus joghurtot választunk, melynek bizonyított az emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása.
5. Alapos rágás. Egyen lassan, kényelmes körülmények között és rágjon meg minden falatot alaposan, mielőtt lenyeli. A jól megrágott ételt a gyomor sokkal gyorsabban lesz képes megemészteni, a kényelmes étkezések alkalmával pedig kevesebb felfújódást okozó levegőt nyel a falatok mellé, mint amikor habzsol.
6. Kevés zsír. Kerülje a zsírban és olajban sütött ételeket, a túl zsíros falatokat, mert ezek az emésztési problémák mellett a túlsúlyért is felelősek lehetnek.
7. Fűszerek, mértékkel. Az ánizs, a bazsalikom, a kamilla, a koriander, a kömény, a menta, a kakukkfű mind kíméletes emésztésserkentők. Keverjen össze egy rész kamillát egy rész mentával és egy rész citromfűvel, főzzön belőle teát - ez a keverék nem csak az anyagcserére van jó hatással, de a túlterhelt gyomrot is megnyugtatja.
8. Rendszeres mozgás. A mozgás elengedhetetlen a jó emésztéshez, ezért érdemes hetente három alkalommal legalább harmincpercnyi könnyű sportot beiktatni. Egy kiadós séta vagy kerékpározás bőven elég az emésztés javításához, de ha kardio-edzést is beiktatunk hetente legalább kétszer, az alakunkon is hamar észrevehetjük majd a változást!