2024.07.13. - Jenõ

Miért jön a diéta után a hízás?

Miért jön a diéta után a hízás?
Miért jön a diéta után a hízás?A jojó-diétázás (amikor egy diétás időszakot normális táplálkozás majd újabb diéta követ) azért vezethet végül súlygyarapodáshoz, mert a diétázós időszakokat az agy éhezésként érzékeli, ezért a szervezet hajlamos több zsírt felhalmozni, hogy biztosítja az életben maradást hosszútávon. Azt vizsgálták mi az oka annak, hogy az alacsony kalóriás diétáknak általában az a vége, hogy a böjtös időszak végén túlevésre, ezért aztán súlygyarapodásra kerül a sor. A szakembere szerint ilyenkor a szervezet éhezést érzékel, ezért a későbbi kalóriabevitel során több zsírt raktároz el a túlélés érdekében, amit aztán leadni is nehezebb.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

„Meglepő módon matematikai modellünk egyértelműen megmutatja, hogy az átlagos hízás a diétázók esetében a szigorú napokat követően mindig jelentősebb, mint azoknak körében, akik soha nem diétáztak” – mondja a kutatást vezető Dr. Andrew Higginson.

Nem ajánlott a drasztikus gyors fogyás, inkább az életmód változtatásával, rendszeres mozgással és tudatos étkezéssel érjék el céljaikat, így a szervezet nem érzékel éhezést és nem kerülünk ördögi körbe a fogyás és hízás tekintetében.
Forrás: www.vital.hu