rss
  • Saláta diéta

  • Saláta diétaHa nehezen tudod betartani a szigorú fogyókúrás étrendeket, akkor próbáld ki a „vacsorára csak salátát” elvet, ami hatékony, mégsem nehéz betartani. A fogyókúrázók jelentős hányada küzd azzal a problémával, hogy az egész napos ételmegvonás hatására estére elszakad a húr, és bőségesen pótolja a „veszteséget”. Ez a lehető legrosszabb megoldás, hiszen az rakódik le legkönnyebben zsírpárnáinkra, amit késő délután, vagy este eszünk meg. Ezt a balesetet úgy tudjuk megelőzni, hogy minden este salátával fejezzük be a napot.

    Ennek a módszernek nincs semmi más kritériuma, csak arra kell ügyelni, hogy a napi kalória bevitel ne haladja meg az 1000-1200 kalóriát.

    Ahhoz, hogy a napi 1000-1200 kalóriát ne lépjük át, reggelire fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, és sovány tejterméket, ebédre sovány húsokat, nyers, grillezett, vagy párolt zöldségekkel, barna rizst és sok gyümölcsöt. Ha a napi háromszori étkezést választjuk, akkor a vacsorára salátán kívül már ne fogyasszunk mást, ha pedig a napi ötszöri étkezést választjuk, akkor az utolsó két étkezésnek kell salátából állnia. A salátához egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pirítóst el lehet fogyasztani. A diéta során a szervezet feltöltődik vitaminokkal, ezért ez a módszer hosszútávon is folytatható. A fogyókúra ideje alatt naponta igyunk meg legalább 2 liter folyadékot (ásványvizet, gyógy-illetve gyümölcsteát).

    1. nap vacsora

    Görög parasztsaláta
    1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka, egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó, 1 ek. borecet, 1 ek. olívaolaj, bors, só, 10 dkg Feta sajt.

    A salátát megmossuk, és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedjük. A hámozott uborkát felkockázzuk és összekeverjük az olajból, az ecetből, sóból és borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal. Végül belekeverjük a felkockázott sajtot. A hagymát pedig felkarikázzuk és rászórjuk a saláta tetejére.

    2. nap vacsora

    Juhsajtos uborkasaláta
    2 salátauborka, 10 dkg sós juhsajt, 12 ek. olívaolaj, 12 fekete olajbogyó, 3 ág menta, őrölt feketebors.

    Az uborkákat megmossuk, és a legyalulás előtt a héját csíkosra díszítjük, majd 2-3 mm-es szeletekre gyaluljuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd olajbogyókkal díszítjük.

    3. nap vacsora

    Mediterrán tésztasaláta
    10 dkg szalagtészta, 4 dkg főtt garnéla, 3 dkg szárított paradicsom, 2-2 ek. fekete és zöld olajbogyó, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. metélőhagyma (vágott), 2 ek. balzsamecet, só, bors, cukor.

    A szalagtésztát megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és hűlni hagyjuk. Az olívaolajból, a balzsamecetből, sóból, borsból, kevés cukorból és a metélőhagymából egy öntetet készítünk. A paradicsomot csíkokra vágjuk. Lazán átkeverjük a tésztát a paradicsommal, a garnélával és az olajbogyókkal, majd meglocsoljuk az öntettel.

    4. nap vacsora

    Camembert saláta szőlővel
    20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 1 tubus majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek. porcukor.

    A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekeverjük egy kis porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk, és jól behűtjük.


    5. nap vacsora

    Török burgonyasaláta
    Fél kg burgonya, 1 kis fej hagyma, 1 salátauborka, 1 ek. olívaolaj, 1/2 ek. ecet, 1/2 ek. citromlé, 1 ek. mustár, 1 ek. majonéz, 1/2 csomó petrezselyemzöld, só, bors.

    A hámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Az olívaolajat, ecetet, citromlevet, mustárt, sót és borsot jól összekeverjük és elvegyítjük a forró burgonyával. A hagymát felkarikázzuk, az uborkát kis kockákra vágjuk, a petrezselymet pedig felaprítjuk. Összekeverjük az összes hozzávalót és behűtjük.

    6. nap vacsora

    Capresesaláta
    Fél kg szép, érett paradicsom, 25 dkg mozzarellasajt, olívaolaj, bazsalikom, 5 szem kapribogyó (finomra vágva), só, bors, oregano.

    A sajtot (lehetőleg a bivalytejből készült bufala fajtájút) vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomból egy csokrot formázunk (úgy vágjuk fel, hogy a szárrésze még összetartsa). Az így keletkezett résekbe dugjuk a sajtszeleteket. Az olajból, bazsalikomból, oregánóból, kapriból, sóból és borsból öntetet készítünk, majd a paradicsomokra öntjük.

    7. nap vacsora

    Cézár saláta
    20 dkg csirkemell filé, fél fej saláta, 25 dkg uborka, 25 dkg paradicsom, 1 dl tejszín, 1 dl ezersziget salátaöntet, 1 dl tejföl, kevés olívaolaj, 5 dkg sovány trappista sajt, só, szárnyas fűszerkeverék.

    A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk. Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverünk egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tálaláskor a tetejét egy kevés sajttal megszórjuk.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Saláta diéta

    Saláta diétaHa nehezen tudod betartani a szigorú fogyókúrás étrendeket, akkor próbáld ki a „vacsorára csak salátát” elvet, ami hatékony, mégsem nehéz betartani. A fogyókúrázók jelentős hányada küzd azzal a problémával, hogy az egész napos ételmegvonás hatására estére elszakad a húr, és bőségesen pótolja a „veszteséget”. Ez a lehető legrosszabb megoldás, hiszen az rakódik le legkönnyebben zsírpárnáinkra, amit késő délután, vagy este eszünk meg. Ezt a balesetet úgy tudjuk megelőzni, hogy minden este salátával fejezzük be a napot.

  • Káposztaleves-diéta

    Káposztaleves-diétaEzt a diétát olyan gyakran alkalmazhatjuk, amilyen gyakran csak akarjuk. Ha követjük az előírásokat, a diéta 7 napja alatt szervezetünk megtisztul a salakanyagoktól, és nagyon jól érezzük magunkat. Az alaplevesből annyit lehet enni, amennyit csak akarunk. A diéta folyamán alkohol fogyasztása szigorúan tilos! Legalább 24 órának kell eltelni a diéta befejezése és az alkohol fogyasztása között. A káposzta igen kalóriaszegény, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem.

  • Almaecet diéta

    Almaecet diétaAz almaecet diéta egyik legnagyobb előnye a többi klasszikus fogyókúrával szemben, hogy nem kell szigorú étkezési szabályokat betartanunk. A kúra alatt semmilyen ételcsoport fogyasztása nem tiltott, ráadásul akár egy hónapon keresztül is folytathatjuk a diétát. Az egyetlen és legfontosabb szabály, hogy minden étkezés előtt el kell fogyasztani egy evőkanál almaecetet. Természetesen nem kell önmagában lenyelnünk, ugyanis nyugodtan elkeverhetjük egy pohár vízben is, de létezik már kapszulás változatban is, ha valamiért bántaná a gyomrunkat.

  • Csokis diéta

    Csokis diétaEz a diéta az egyik legrövidebb mind közül: összesen egynapos. Csokoládénapnak is nevezhetjük. Különlegessége, hogy a nap minden egyes étkezése tartalmaz csokoládét, mégis fogyhatsz vele fél-egy kilót. A legfrissebb kutatások szerint a csokoládé antioxidáns hatása nagyobb, mint a zöld teáé, sőt a vörösbort is kenterbe veri. Bizonyítottan magas antioxidáns-tartalma elősegíti az emésztést, megvédi a szervezetet az oxidációs sejtkárosodástól, és lassítja az öregedési folyamatokat. Ugyancsak magas flavonidtartalma jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.

  • Paradicsomkúra

    ParadicsomkúraHa türelemmel és nem odafigyeléssel szeretnél fogyókúrázni, ha nem szeretnél sokat költeni a különleges fogyókúrás étkezésre, ha a természetes módszerek híve vagy akkor a paradicsomkúra pont Neked szól! A paradicsomkúra esetében egészségünk helyreállítása, megőrzése az elsődleges szempont, a felesleges kilók számának csökkenése csupán pozitív mellékhatás. Feltételek a hatékonyság érdekében: naponta 1,5 liter szénsavmentes ásványvíz, vagy zöldtea fogyasztása, a kávé teljes mértékű mellőzése.

  • Volumetrics diéta

    Volumetrics diétaEbben a diétában a falási rohamok fel sem merülnek benned, hiszen soha nem üres a pocakod. Nincs gyomorégés, nincs kellemetlen acetonos lehelet. Ez a diéta merőben más szempontokat vesz figyelembe, mint az eddigiek: a hangsúly a táplálék kalória-, víz- és rosttartalmán van. Ezeket figyelembe véve állították össze a minta étrendet, mely bőséges étkezésekkel biztosítja az anyagcseréd hatékony működését. Ebben a módszerben az étrend alapját a magas víz- és rosttartalommal bíró zöldségek alkotják.

  • Dukan-diéta

    Dukan-diétaA számos önsanyargató fogyókúra után itt a következő kevés szenvedést, rövid távú sikert és hosszú távú életmódváltást ígérő Dukan-diéta. Vágj bele a támadási szakaszba! Ennek időtartama egyénektől és a kívánt súlyvesztés mértékétől függően 2-10 nap között mozog. Ebben az időszakban korlátlan hús- és halfogyasztás engedélyezett, és emellett zsírszegény tejtermékek. Emellett napi két liter víz és másfél evőkanál zabkorpa fogyasztása szükséges, és legalább 20 perc vagy fél óra séta, de még jobb, ha speciális intenzív mozgást végzel, mondjuk lépcsőzést.

  • Jelzőlámpa diéta

    Jelzőlámpa diétaEnnek a diétának a célja a tartós súlycsökkenés elérése, a táplálkozási szokások jóirányba terelése és ezáltal a várható élettartam meghosszabbítása. A diéta a jelzőlámpa színei szerint a piros, sárga és zöld zöldségek-gyümölcsökben található fitokemikáliákra épül- innen kapta a nevét. A fitokemikáliák valójában azok az anyagok, melyek egy védőhatást fejtenek ki a növényben és így az emberi szervezetben is. A módszer három fő csoportra épít. A piros-sárga, a narancssárga és a zöld ételek csoportjára.

  • Őszibarack diéta

    Őszibarack diétaAz őszibarack diéta alatt fontos megfelelő mennyiségű mozgás! Az őszibarack szezonban természetesen lehetőleg friss őszibarackot, míg az ősszel vagy télen elkezdett fogyókúra alatt sem kell lemondani az őszibarackról, pótolhatjuk befőttel is, de víz alatt mossuk le a barackról a cukros levet és tároljuk külön a gyümölcsöt. Ahogy a mindennapokban is úgy a fogyókúra alatt is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, hiszen a diéta alatt a szervezet méregtelenít amihez elengedhetetlen a folyadék.

  • Eperkúra

    EperkúraEzt a fogyókúrát azoknak ajánljuk, akik nem akarják radikálisan megváltoztatni étkezési szokásaikat, csupán egy kis megtisztulásra vágynak, illetve azoknak, akik maguk akarják eldönteni, hogy diétájuk mennyi ideig tartson. Az eperkúra lényege: a kúrát egytől három napig végezzük egy alkalommal. Hosszabb időtartamra csakis orvosi felügyelet mellett kezdhetünk bele! A módszer lényege szervezetünk megtisztítása, felfrissítése, méregtelenítése. Fontos, hogy betartsuk a kúra menetét, azaz készítsük elő szervezetünket az epernapokra.

  • Rizsdiéta

    RizsdiétaA rizs fogyasztásának hatására energiablokkjaink feloldódnak, a salakanyagok könnyebben ürülnek ki a szervezetünkből, és az életerő szabadon áramolhat testünkben. Mindezek összhatására hatékonyabban is fogyunk. Az “egyensúlydiétaként” is számon tartott rizsdiéta étrendje során lehetőleg hántolatlan barna rizst fogyasszon, mert ez tartalmaz szénhidrátot, fehérjéket, növényi zsírt, ásványi anyagokat, valamint vitaminokat, ennek köszönhetően a rizsdiéta alatt a szervezetünk semmiben nem fog hiányt szenvedni.

  • Lépcsős diéta

    Lépcsős diétaHa kevés kalóriával kezdesz, és fokozatosan emeled az energia-bevitelt, akkor két hét alatt ledobhatsz 4 kilót. A lépcső diétának nevezett módszer egy léböjttel kezdődik (napi 400 kalória). Fontos, hogy ne legyen cukrozott, legjobbak az általad frissen facsart levek. Az adagot kétnaponta emelheted 200 kalóriával, szilárd táplálék formájában, egészen 1000 kalóriáig. Ez lehet sovány csirkehús, vagy hal. A hiánytünetek elkerülése végett érdemes kiegészít készítményeket fogyasztani (multivitamin, és ásványi anyag kiegészítők).

  • 8 hasznos tipp a lapos hasért

    8 hasznos tipp a lapos hasértTudta ön, hogy a magyar nők 71 százaléka állítása szerint emésztési jellegű problémával küzd? Az ilyen panaszok közül az egyik leggyakoribb a puffadás, amely nem csak rossz közérzetet okoz, de a has felfújódása miatt ilyenkor a nadrágok is előnytelenül feszülhetnek. A puffadás azonban - a többi emésztési problémához hasonlóan - megfelelő étkezéssel könnyen kiiktatható, és máris könnyebbnek, fittebbnek és karcsúbbnak érezhetjük magunkat. Ha tehát ön is laposabb hasat szeretne a nyárra, fogadja meg alábbi tanácsainkat!

  • 15 diétás aranyszabály – tedd ki a konyhába

    15 diétás aranyszabály – tedd ki a konyhábaSzinte már nincs olyan nap, hogy ne olvashatnál egy újabb diétáról. Nem is beszélve a porokról, kapszulákról, a fogyókúrás teákról, vitamin kiegészítőkről, a jónak tűnő egyéb gyógyszer készítményekről... Aztán a csodamódszerek hamar a feledés homályába merülnek, legtöbbje kidobott pénzként marad meg az emlékezetünkben. Sokan az önsanyargatás módszerét kezdik el (vízelvonással és élelmiszer elvonással nem esznek, nem isznak). Vigyázni, mert a legtöbb túlsúly mellé szövődmények is társulnak. Akadnak azonban trükkök, melyek kiállták az idő próbáját. Kövesd ezeket, és nyerhetsz egy kis súlyfelesleget!

  • Zóna diéta

    Zóna diétaA módszer alapja, hogy az étrendünk (mind a reggeli, az ebéd és a vacsora) 30 százalékban tartalmaz fehérjét, 30 százalékban zsírt és 40 százalékban szénhidrátot. Ami így egy lassabb ütemű fogyást eredményez. A zóna diéta igencsak eltér a jelenleg általánosan elfogadott diétáktól, ugyanis ezeknél a szénhidrát legfeljebb 60, a fehérje 10-15, a zsír pedig maximum 3 százalékot tesz ki. Ezen felül nem nézik az egyes étkezéseken belüli arányokat. A zóna diéta ilyen formán lehetővé teszi, hogy látványosan és egyenletesen leadjuk a felesleges kilókat.

  • Szétválasztó diéta

    Szétválasztó diétaAz elválasztó diéta a fehérjék és szénhidrátok külön választásán alapul. A szénhidrátok és a fehérjék megemésztéséhez különböző enzimekre van szükség, továbbá az emésztés időigénye is különböző, ezért az együtt bevitt táplálék egy része biztosan nem emésztődik meg, hanem vagy félig megemésztve távozik, vagy lerakódik. Egyik végkimenetel sem túl barátságos szervezetünk számára. Amennyiben fehérjét fogyasztunk, melyek a hús, a hal és a tojás, ne keverjük azt szénhidráttal, melyek a kenyér, a gabonafélék, a rizs, a tésztafélék és a burgonya.

  • 90 napos diéta

    90 napos diétaA négysikerű 90 napos fogyókúra népszerűségének titka valószínűleg az, hogy tényleg működik, valamint teljes mértékben betartható, pocakbarát. A diéta kiegyensúlyozott, vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozást biztosít, hála a sok gyümölcsnek és zöldségnek! A fogyókúra a felesleges kilók leadása mellett megváltoztatja a szervezet működését, amivel garantálja, hogy a leadott kilók nem jönnek vissza. Ha kevesebb kilót kell leadni, a diétát előbb abba lehet hagyni, de a szervezetben nem jön létre a fent említett változás.

  • Étkezési trükkök, melyek segítik a fogyást!

    Étkezési trükkök, melyek segítik a fogyást!Van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani, ha meg akarunk szabadulni néhány kilótól. 1. Fókuszálj a zöldségekre! Ha főételre kerül sor, mindig a zöldséges köretet edd meg először! A zöldségek tele vannak rosttal és tápanyagokkal, amelyek telítenek, emellett pedig nem kell a napi zöldségbevitelen aggódnod, hiszen már túl vagy rajta ebédidőben. 2. Jól rágd meg az ételt! Tudtad, hogy ha lassan eszel, akár 30%-kal kevesebb ételt fogsz fogyasztani? Az agynak kb. 20 perce van szüksége ahhoz, hogy felismerje a jóllakottság érzését – ez idő alatt akár mértéktelenül is be lehet falatozni a legzsírosabb kajákból!

  • Leves diéta

    Leves diétaA leves diéta azon személyek számára javallt, akik nem szenvednek semmilyen betegségtől, alultápláltságtól, vitaminhiánytól, és egyéb egészségügyi problémától. Nem árt a leves fogyókúra, vagy őszintén szólva, bármely komolyabb fogyókúrázás, diétázás elkezdése előtt, egy állapotelmérést elvégezni. Ugyanis a legtöbb, ahogyan a leves diéta is, a napi átlagos szükséges kalória mennyiség alá megy, ugyan nem sokkal, de a leves diéta egy hetes kúrája során bizony alultápláltság következhet be, melykor a kúrát abba kell hagynunk, és pár hetes szünetet kell tartani.

  • Krumpli-diéta

    Krumpli-diétaA krumpli hizlal - hallhattuk sokszor. Ez tévhit, ugyanis nem mindig hizlal. Attól függ, milyen formában készítjük el, mivel együtt esszük. Sőt, még fogyni is lehet vele! A krumplinak igen magas a keményítőtartalma, laktat, kiegyensúlyozza az anyagcserét. Ha nem olajban sütjük, hanem más zöldségekkel fogyasztjuk, a burgonya lehet kimondottan diétás is! A krumpli mindennapi ételünk részéve vált, mely kiválóan alkalmazható fogyókúrás célokra. 5 nap alatt, könnyen, szenvedések nélkül fogyhatsz, akár napi fél kilót.