rss
  • Saláta diéta

  • Saláta diétaHa nehezen tudod betartani a szigorú fogyókúrás étrendeket, akkor próbáld ki a „vacsorára csak salátát” elvet, ami hatékony, mégsem nehéz betartani. A fogyókúrázók jelentős hányada küzd azzal a problémával, hogy az egész napos ételmegvonás hatására estére elszakad a húr, és bőségesen pótolja a „veszteséget”. Ez a lehető legrosszabb megoldás, hiszen az rakódik le legkönnyebben zsírpárnáinkra, amit késő délután, vagy este eszünk meg. Ezt a balesetet úgy tudjuk megelőzni, hogy minden este salátával fejezzük be a napot.

    Ennek a módszernek nincs semmi más kritériuma, csak arra kell ügyelni, hogy a napi kalória bevitel ne haladja meg az 1000-1200 kalóriát.

    Ahhoz, hogy a napi 1000-1200 kalóriát ne lépjük át, reggelire fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, és sovány tejterméket, ebédre sovány húsokat, nyers, grillezett, vagy párolt zöldségekkel, barna rizst és sok gyümölcsöt. Ha a napi háromszori étkezést választjuk, akkor a vacsorára salátán kívül már ne fogyasszunk mást, ha pedig a napi ötszöri étkezést választjuk, akkor az utolsó két étkezésnek kell salátából állnia. A salátához egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pirítóst el lehet fogyasztani. A diéta során a szervezet feltöltődik vitaminokkal, ezért ez a módszer hosszútávon is folytatható. A fogyókúra ideje alatt naponta igyunk meg legalább 2 liter folyadékot (ásványvizet, gyógy-illetve gyümölcsteát).

    1. nap vacsora

    Görög parasztsaláta
    1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka, egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó, 1 ek. borecet, 1 ek. olívaolaj, bors, só, 10 dkg Feta sajt.

    A salátát megmossuk, és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedjük. A hámozott uborkát felkockázzuk és összekeverjük az olajból, az ecetből, sóból és borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal. Végül belekeverjük a felkockázott sajtot. A hagymát pedig felkarikázzuk és rászórjuk a saláta tetejére.

    2. nap vacsora

    Juhsajtos uborkasaláta
    2 salátauborka, 10 dkg sós juhsajt, 12 ek. olívaolaj, 12 fekete olajbogyó, 3 ág menta, őrölt feketebors.

    Az uborkákat megmossuk, és a legyalulás előtt a héját csíkosra díszítjük, majd 2-3 mm-es szeletekre gyaluljuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd olajbogyókkal díszítjük.

    3. nap vacsora

    Mediterrán tésztasaláta
    10 dkg szalagtészta, 4 dkg főtt garnéla, 3 dkg szárított paradicsom, 2-2 ek. fekete és zöld olajbogyó, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. metélőhagyma (vágott), 2 ek. balzsamecet, só, bors, cukor.

    A szalagtésztát megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és hűlni hagyjuk. Az olívaolajból, a balzsamecetből, sóból, borsból, kevés cukorból és a metélőhagymából egy öntetet készítünk. A paradicsomot csíkokra vágjuk. Lazán átkeverjük a tésztát a paradicsommal, a garnélával és az olajbogyókkal, majd meglocsoljuk az öntettel.

    4. nap vacsora

    Camembert saláta szőlővel
    20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 1 tubus majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek. porcukor.

    A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekeverjük egy kis porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk, és jól behűtjük.


    5. nap vacsora

    Török burgonyasaláta
    Fél kg burgonya, 1 kis fej hagyma, 1 salátauborka, 1 ek. olívaolaj, 1/2 ek. ecet, 1/2 ek. citromlé, 1 ek. mustár, 1 ek. majonéz, 1/2 csomó petrezselyemzöld, só, bors.

    A hámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Az olívaolajat, ecetet, citromlevet, mustárt, sót és borsot jól összekeverjük és elvegyítjük a forró burgonyával. A hagymát felkarikázzuk, az uborkát kis kockákra vágjuk, a petrezselymet pedig felaprítjuk. Összekeverjük az összes hozzávalót és behűtjük.

    6. nap vacsora

    Capresesaláta
    Fél kg szép, érett paradicsom, 25 dkg mozzarellasajt, olívaolaj, bazsalikom, 5 szem kapribogyó (finomra vágva), só, bors, oregano.

    A sajtot (lehetőleg a bivalytejből készült bufala fajtájút) vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomból egy csokrot formázunk (úgy vágjuk fel, hogy a szárrésze még összetartsa). Az így keletkezett résekbe dugjuk a sajtszeleteket. Az olajból, bazsalikomból, oregánóból, kapriból, sóból és borsból öntetet készítünk, majd a paradicsomokra öntjük.

    7. nap vacsora

    Cézár saláta
    20 dkg csirkemell filé, fél fej saláta, 25 dkg uborka, 25 dkg paradicsom, 1 dl tejszín, 1 dl ezersziget salátaöntet, 1 dl tejföl, kevés olívaolaj, 5 dkg sovány trappista sajt, só, szárnyas fűszerkeverék.

    A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk. Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverünk egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tálaláskor a tetejét egy kevés sajttal megszórjuk.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Almaecet diéta

    Almaecet diétaAz almaecet diéta egyik legnagyobb előnye a többi klasszikus fogyókúrával szemben, hogy nem kell szigorú étkezési szabályokat betartanunk. A kúra alatt semmilyen ételcsoport fogyasztása nem tiltott, ráadásul akár egy hónapon keresztül is folytathatjuk a diétát. Az egyetlen és legfontosabb szabály, hogy minden étkezés előtt el kell fogyasztani egy evőkanál almaecetet. Természetesen nem kell önmagában lenyelnünk, ugyanis nyugodtan elkeverhetjük egy pohár vízben is, de létezik már kapszulás változatban is, ha valamiért bántaná a gyomrunkat.

  • Dukan-diéta

    Dukan-diétaA számos önsanyargató fogyókúra után itt a következő kevés szenvedést, rövid távú sikert és hosszú távú életmódváltást ígérő Dukan-diéta. Vágj bele a támadási szakaszba! Ennek időtartama egyénektől és a kívánt súlyvesztés mértékétől függően 2-10 nap között mozog. Ebben az időszakban korlátlan hús- és halfogyasztás engedélyezett, és emellett zsírszegény tejtermékek. Emellett napi két liter víz és másfél evőkanál zabkorpa fogyasztása szükséges, és legalább 20 perc vagy fél óra séta, de még jobb, ha speciális intenzív mozgást végzel, mondjuk lépcsőzést.

  • Atkins diéta

    Atkins diétaAz Atkins fogyókúra lényege, hogy beindítsuk a szervezet zsírégetését, mégpedig úgy, hogy kevés szénhidrátot viszünk be, így szervezetünk néhány nap után rááll arra, hogy a zsírkészletünket használja energiaforrásként. Az elfogyasztott ételeknek sok fehérjét, mérsékelt tartalmú zsírt vagy olajat, és minimális szénhidrátot kell tartalmazniuk. A diéta négy szakaszra tagolódik. Bevezető szakasz: Ez a szakasz két hetes, célja, hogy beindítsuk a zsírégetés folyamatát. Bevezető szakasz: Ez a szakasz két hetes, célja, hogy beindítsuk a zsírégetés folyamatát.

  • Anyagcsere diéta

    Anyagcsere diétaAz anyagcsere diéta nagy előkészületeket igényel, de megéri, hiszen a végeredmény akár két ruhaméret csökkenést is jelenthet két hét alatt. Ezért elsősorban olyanoknak ajánlott ez a diéta, akik fel tudnak készülni a rendszeres otthoni étkezésre, és akik ebből következően hozzá is vannak szokva a rendszeres táplálkozáshoz. Az anyagcsere diéta a szervezet anyagcseréjét alakítja át egy optimálisabb működésre, tulajdonképpen felgyorsítja azt. Ennek segítségével rendbe teszi az emésztést, ennek következménye és mutatója a szemmel látható súlycsökkenés.

  • Étkezési trükkök, melyek segítik a fogyást!

    Étkezési trükkök, melyek segítik a fogyást!Van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani, ha meg akarunk szabadulni néhány kilótól. 1. Fókuszálj a zöldségekre! Ha főételre kerül sor, mindig a zöldséges köretet edd meg először! A zöldségek tele vannak rosttal és tápanyagokkal, amelyek telítenek, emellett pedig nem kell a napi zöldségbevitelen aggódnod, hiszen már túl vagy rajta ebédidőben. 2. Jól rágd meg az ételt! Tudtad, hogy ha lassan eszel, akár 30%-kal kevesebb ételt fogsz fogyasztani? Az agynak kb. 20 perce van szüksége ahhoz, hogy felismerje a jóllakottság érzését – ez idő alatt akár mértéktelenül is be lehet falatozni a legzsírosabb kajákból!

  • Sütőtök diéta

    Sütőtök diétaA sütőtök nemcsak nagyon finom étel, hanem rendkívül egészséges is. Emellett magas rosttartalommal rendelkezik a kalória tartalma viszont nagyon alacsony. Tökéletes tápláléknak számít, a fogyókúrázók étrendjében. 100 grammnyi sütőtökben ugyanis, csupán 80 kalória van. A sütőtök diéta egy monodiéta, amely során csakis a tök fogyasztása megengedett. Ez a fajta monodiéta egészségesnek számít, mivel a sütőtöknek rendkívül magas a tápanyagtartalma, így semmiféle hiánybetegség nem alakulhat ki a kúra ideje alatt.

  • Jelzőlámpa diéta

    Jelzőlámpa diétaEnnek a diétának a célja a tartós súlycsökkenés elérése, a táplálkozási szokások jóirányba terelése és ezáltal a várható élettartam meghosszabbítása. A diéta a jelzőlámpa színei szerint a piros, sárga és zöld zöldségek-gyümölcsökben található fitokemikáliákra épül- innen kapta a nevét. A fitokemikáliák valójában azok az anyagok, melyek egy védőhatást fejtenek ki a növényben és így az emberi szervezetben is. A módszer három fő csoportra épít. A piros-sárga, a narancssárga és a zöld ételek csoportjára.

  • Egy nap- egy étel diéta

    Egy nap- egy étel diétaEgy nap- egy fajta ételt viszünk a szervezetünkbe a következő diéta során. A hatodik napon már energikusnak érezhetjük magunkat. Új ételekkel ismerkedhetünk meg, amelyeket akár a továbbiakban is használhatunk a hétköznapjainkban. A méregtelenítésnek ez egy igen kényelmes és ízletes módja! A diéta napjai: írónap, gyümölcsnap, rizsnap, zabpehelynap, savanyúkáposzta-nap, burgonyanap. Minden nap meg kell inni 2-2,5 liter folyadékot. Ez minden esetben szénsavmentes ásványvíz és gyógytea legyen.

  • Bogyós gyümölcs diéta

    Bogyós gyümölcs diétaA bogyós gyümölcsökről köztudott, hogy zsírégető hatással vannak szervezetünkre, ezért igen sokan alkalmazzák fogyókúrás célzattal. Több előnye is van a gyümölcsöknek, mint pusztán a fogyás. Vitamin tartalmuk igen magas, ezért a betegségek megelőzésében is fontos szerepük van. A gyümölcs diéta segíti az immunrendszer erősödését a vitaminfeltöltés által, ezen kívül magas rosttartalma miatt béltisztító és bőrmegújító hatásuk van. A szedernek nagyon magas a karotin tartalma. Az eper gazdag ásványi anyagokban és gyümölcs savban.

  • Volumetrics diéta

    Volumetrics diétaEbben a diétában a falási rohamok fel sem merülnek benned, hiszen soha nem üres a pocakod. Nincs gyomorégés, nincs kellemetlen acetonos lehelet. Ez a diéta merőben más szempontokat vesz figyelembe, mint az eddigiek: a hangsúly a táplálék kalória-, víz- és rosttartalmán van. Ezeket figyelembe véve állították össze a minta étrendet, mely bőséges étkezésekkel biztosítja az anyagcseréd hatékony működését. Ebben a módszerben az étrend alapját a magas víz- és rosttartalommal bíró zöldségek alkotják.

  • Őszibarack diéta

    Őszibarack diétaAz őszibarack diéta alatt fontos megfelelő mennyiségű mozgás! Az őszibarack szezonban természetesen lehetőleg friss őszibarackot, míg az ősszel vagy télen elkezdett fogyókúra alatt sem kell lemondani az őszibarackról, pótolhatjuk befőttel is, de víz alatt mossuk le a barackról a cukros levet és tároljuk külön a gyümölcsöt. Ahogy a mindennapokban is úgy a fogyókúra alatt is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, hiszen a diéta alatt a szervezet méregtelenít amihez elengedhetetlen a folyadék.

  • Dinnye diéta

    Dinnye diétaA dinnye 95 százaléka víz, így kiváló méregtelenítésre. A dinnyekúra megfiatalítja szervezetünket, és fogyókúrához is ideális program. A vitaminok és ásványi anyagok a keringés útján eljutnak életfontosságú szervekhez, minden egyes sejthez. Fiatalító, jótékony hatásukat mindenütt kifejtik, a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban, a körmökben. Tarthatunkz egynapos dinnyekúrát is, de az ideális a háromnapos méregtelenítés. Ilyenkor a gyümölcsön, az ásványvízen és a teán kívül alig fogyasszunk szilárd táplálékot.

  • Zabkása diéta

    Zabkása diétaEz a diéta nem csupán egy sima diéta, hanem egy tisztítókúra is egyben. A diéta zabkorpából és friss zabpehelyből áll. Mindkettőt megveheted, bármelyik nagyobb élelmiszerüzletben. A zabkorpa szinte nem jelent kalóriákat, minden 30 grammban 71 kalória van. A 30 gramm ebben az esetben nagyon sokat jelent, hiszen a zab állaga pehely, ezért nem sokat nyom. A zabpehelynek megvan az az áldásos tulajdonsága, hogy a gyomorban felduzzad, így úgy érezhetjük, hogy borzasztóan sokat ettünk, így nem kívánunk több ételt.

  • Saláta diéta

    Saláta diétaHa nehezen tudod betartani a szigorú fogyókúrás étrendeket, akkor próbáld ki a „vacsorára csak salátát” elvet, ami hatékony, mégsem nehéz betartani. A fogyókúrázók jelentős hányada küzd azzal a problémával, hogy az egész napos ételmegvonás hatására estére elszakad a húr, és bőségesen pótolja a „veszteséget”. Ez a lehető legrosszabb megoldás, hiszen az rakódik le legkönnyebben zsírpárnáinkra, amit késő délután, vagy este eszünk meg. Ezt a balesetet úgy tudjuk megelőzni, hogy minden este salátával fejezzük be a napot.

  • 8 hasznos tipp a lapos hasért

    8 hasznos tipp a lapos hasértTudta ön, hogy a magyar nők 71 százaléka állítása szerint emésztési jellegű problémával küzd? Az ilyen panaszok közül az egyik leggyakoribb a puffadás, amely nem csak rossz közérzetet okoz, de a has felfújódása miatt ilyenkor a nadrágok is előnytelenül feszülhetnek. A puffadás azonban - a többi emésztési problémához hasonlóan - megfelelő étkezéssel könnyen kiiktatható, és máris könnyebbnek, fittebbnek és karcsúbbnak érezhetjük magunkat. Ha tehát ön is laposabb hasat szeretne a nyárra, fogadja meg alábbi tanácsainkat!

  • Lépcsős diéta

    Lépcsős diétaHa kevés kalóriával kezdesz, és fokozatosan emeled az energia-bevitelt, akkor két hét alatt ledobhatsz 4 kilót. A lépcső diétának nevezett módszer egy léböjttel kezdődik (napi 400 kalória). Fontos, hogy ne legyen cukrozott, legjobbak az általad frissen facsart levek. Az adagot kétnaponta emelheted 200 kalóriával, szilárd táplálék formájában, egészen 1000 kalóriáig. Ez lehet sovány csirkehús, vagy hal. A hiánytünetek elkerülése végett érdemes kiegészít készítményeket fogyasztani (multivitamin, és ásványi anyag kiegészítők).

  • Felezős diéta

    Felezős diétaA felezős diéta talán a legegyszerűbb és legkönnyebben betartható diéta az összes diétás módszer közül, mivel mindössze csak egy szabályt kell betartani. A diéta lényege roppant egyszerű, egyél mindent, amit eddig is ettél, de csak feleakkora adagot, mint korábban. Ennyi az egész. Legyen szó hideg vagy meleg ételekről, levesekről vagy húsokról mindig feleakkora adagot szedj magadnak. Ha egy kis édességet vagy rágcsálni valót kívánsz meg, edd a korábban fogyasztott mennyiség felét. Bárki számára könnyen betartható diétás módszer.

  • Paleo diéta

    Paleo diétaManapság az étkezési szokásaink, melynek következménye, hogy eszméletlen mértéket ölt az ételallergia és a civilizációs betegségek megjelenése. Nem érünk rá főzőcskézni, készételekkel próbáljuk megoldani a mindennapi étkezésünket, de hová vezet ez az út? Elhízás, túlsúly, emésztési problémák…Néhány évtizeddel ezelőtt olyan civilizációs betegségek jelentek meg, melyekről azelőtt nem is hallottak az orvosok, kuriózumszámba ment az infarktus, vagy a rák, olyan ritka volt. Mára sajnos az a ritkaság, ha valakinek nincs semmilyen betegsége.

  • Negatív kalória diéta

    Negatív kalória diétaA mintaétrend betartásával egy hét alatt 3-4 kg fogyást érhetünk el. Anyagcserénk felgyorsul kissé, mely megnehezíti a kilók gyors visszaszedését. Ezen kívül méregtelenítődik valamelyest a szervezet. Fejlődésben lévő szervezetnek, valamint várandós kismamáknak tilos a fenti fogyókúrát alkalmazni. Nagyon fontos, hogy a diéta ideje alatt fogyasszunk elegendő folyadékot. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása miatt kevésbé érezzük a szomjúságot, ennek ellenére minimum két liter szénsavmentes ásványvizet igyunk meg.

  • A diétázás alatt elkövetett leggyakoribb hibák

    A diétázás alatt elkövetett leggyakoribb hibákA teljes korlátokat felállító diéta egyenes út a bukáshoz egyes táplálkozási szakértők szerint. Egyes élelmiszercsoportok elhagyása a legrosszabb, amit tehetünk. Emellett a mozgás beépítése is rendkívül fontos. Ha fogyni akarunk, és azt akarjuk, hogy ez tartós is legyen, érdemes kiiktatni az alábbi hibákat. 1. Olyan ételeket eszünk, amiket nem szeretünk: Ha úgy gondoljuk, hogy január elején a kedvenc ételünkké válik a kelbimbó, habár előtte hetekig semmilyen zöldséget sem ettünk, el fogunk bukni. Az egyik fő ok, amiért abbahagyjuk a diétát, hogy olyan ételek fogyasztására kényszerítjük magunkat, amelyeket valójában ki nem állhatunk.