A kész rizst fűszerezhetjük néhány csepp tarnarin szójaszósszal vagy egy csipet szezámsóval, illetve pirított hagymával. Az étkezések között fogyasszunk zöld teát, esténként pedig igyunk salaktalanító teát vagy gabonakávét. A rizsdiéta alatt fogyaszthatunk napi egy evőkanál mézet is.
A rizsdiéta kúra két héten keresztül is tartható.

A pozitív, jang pólushoz tartoznak az egyensúlytól távol álló élelmiszerek, mint például a hús, hal, tojás, és a só.
Az egyensúlyhoz közel álló pozitív táplálékok a kecsketejtermékek, ezen felül még közelebb állnak a növényi élelmiszerek, a kiegyensúlyozott sós fűszerek, és a kiegyensúlyozott konyhatechnikával készített táplálékok.
Az egyensúlytól távol eső táplálékok csökkentik, gyengítik az életenergiát. A negatív, jin pólushoz tartozó táplálékok, amelyek távol esnek a középponttól, például a fehércukor, a barnacukor, a gyümölcs- és szőlőcukrok, a tejcukor. Továbbá az olyan élvezeti cikkek, mint a fekete tea, a babkávé, az alkohol, a mesterséges cukrok, italok, gyógyszerek és a drogok.
A hántolatlan natúr rizs öt rész káliumot (jin) és egy rész nátriumot (jang) tartalmaz. A hántolatlan rizs egyaránt tartalmaz szénhidrátot, fehérjéket, növényi zsírt, ásványi anyagokat és vitaminokat.

A rizsdiétás fogyókúra után erősen javasolt teljes kiőrlésű gabona fogyasztása bármilyen formában, például tönkölykenyéren, mandulakrémmel, és egy kevés juharsziruppal.
Tökéletes felépítő lehet a rizsdiéta befejezése után az adott évszakhoz tartozó zöldségek apróra vágva, hagymakarikákkal olívaolajban megpirítva. Végezetül ajánljuk, hogy fogyasszon az évszaknak megfelelő gyümölcsöt is.