Amennyiben egy fogyókúra során keveset eszünk, biztosan kimerülnek majd tartalékaink, így leküzdhetetlenül fáradttá válunk, immunrendszerünk legyengül, és még ennél is rosszabb, illetve károsabb, hogy szervezetünk az izmokat kezdi el lebontani a zsírpárnák helyett. Amennyiben viszont egy fogyókúra során megnöveljük a fehérjebevitelt, arra ösztönözzük szervezetünket, hogy onnan szerezzen energiát magának a tápanyaghiánytól szenvedő szervezet, ahol a legtöbb van, ergo testünk maximális lángra tekeri a zsírégetés folyamatát.
A fehérje diéta során tulajdonképpen nem teszünk más, minthogy minőségi, fehérjében gazdag táplálkozási szokásokat építünk fel magunkban, így könnyedén megerősíthetjük immunrendszerünket, felgyorsíthatjuk a kalóriaégetést, sőt mi több, még az éhség leküzdése sem jelent majd akadályt.
A fehérje azonban bármennyire is fontos szervezetünk számára, természetesen ezt sem szabad túlzásba vinnünk, abból ugyanis szintén nem sülhet ki túl jó, így inkább maradjunk meg mindig az aranyközépúton.
A fehérje diéta alapja, hogy egy olyan étrendet állítunk össze magunknak, amelynek keretein belül lecsökkentjük a szénhidrát és a zsír bevitelének mennyiségét, miközben párhuzamosan fokozzuk a napi fehérjebevitelt például tejtermékekkel, sajttal, valamint sovány húsokkal.

A diéta hatékonysága azonban abban is rejlik, hogy a legtöbb fehérjében gazdag étel egyben nagyon alacsony szénhidrát- és zsírsavtartalommal is rendelkezik, ezáltal kalóriamennyisége sem túl sok.
Mintaétrend:
1.nap: Reggelire két darab lágy tojás, zsírszegény tejjel, tízóraira pedig zsírszegény joghurt, amit délben grillezett csirkehússal fejelünk meg, lehetőség szerint brokkolival vagy rizzsel. Uzsonna gyanánt három kanál mogyorókrémet vagy még egy joghurtot válasszunk, vacsorára pedig főtt tojásos salátát.
2. nap: A reggeli két főtt tojás legyen paradicsommal, a tízórai pedig egy sárgarépa vagy egy joghurt, míg az ebéd grillezett pulykamell brokkolival, netán kelbimbóval. Uzsonnára gyümölcs vagy joghurt, míg vacsorára egy kiadós zöldségsaláta zsírszegény sajttal.
3. nap: Reggelire müzli, zsírszegény tejjel, tízóraira zsírszegény joghurt, ebédre pedig spenótfőzelék két főtt tojással. Uzsonnára mogyoró, tej vagy joghurt, míg vacsorára babsaláta az ideális.
4. nap: Reggelire banán és egy pohár zsírszegény tej, tízóraira egy joghurt, ebédre pedig tonhalas szendvics, ami sajtot, tojást és paradicsomot is tartalmazhat. Uzsonnára egy alma és egy pohár tej javallott, míg vacsorára egy pohár kefir, méghozzá zöldségek társaságában.
5. nap: A reggeli egy joghurtból álljon, tízóraira pedig banánt és tejet fogyasszunk, míg ebédre valamilyen párolt vagy grillezett halételt, lehetőleg zöldsalátával. Az uzsonna gyümölcsből és tejből álljon, míg a vacsora zöldségleves legyen.
