rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Az egészséges táplálkozás legfontosabb szabályai

  • Share on Tumblr

    Az egészséges táplálkozás legfontosabb szabályaiMinél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk. Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk.

    Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

    Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

    Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk.

    Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.


    Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.

    Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.

    Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

    A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.

    A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

    A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.


    A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Miért jön a diéta után a hízás?

    Miért jön a diéta után a hízás?A jojó-diétázás (amikor egy diétás időszakot normális táplálkozás majd újabb diéta követ) azért vezethet végül súlygyarapodáshoz, mert a diétázós időszakokat az agy éhezésként érzékeli, ezért a szervezet hajlamos több zsírt felhalmozni, hogy biztosítja az életben maradást hosszútávon. Azt vizsgálták mi az oka annak, hogy az alacsony kalóriás diétáknak általában az a vége, hogy a böjtös időszak végén túlevésre, ezért aztán súlygyarapodásra kerül a sor. A szakembere szerint ilyenkor a szervezet éhezést érzékel, ezért a későbbi kalóriabevitel során több zsírt raktároz el a túlélés érdekében, amit aztán leadni is nehezebb.

  • A tartós fogyókúra titka

    A tartós fogyókúra titkaPár kilót leadni legtöbbünknek nem okoz komoly gondot, kis erőfeszítéssel látványos eredményt érhetünk el. A kilók azonban néha többedmagukkal visszatérnek. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fogyókúra után már soha többé nem térhetünk vissza az addig folytatott helytelen táplálkozási szokásokhoz, a mozgásszegény életmódhoz. Nem csak a kilóktól lehet megszabadulni, de egy sor, a kövérséggel összefüggő betegség fenyegető rémétől is. A szervezet végre nemcsak azzal foglalja el magát, hogy folyamatosan emészt, hanem figyelhet az öngyógyító erőkre is.

  • Az elhízás okai

    Az elhízás okaiElhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az elhízás szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti. Sok sportoló, testépítők, nehézatléták általában túlsúlyosak anélkül, hogy elhízás állapotáról lehetne szó. Az elhízás azért jelentős probléma, mert jelentős rizikófaktor számos halálos kimenetelű betegség kialakulásában, de a vele járó csökkent munkaképesség sem elhanyagolható.

  • Miért kell kezelni az elhízást?

    Miért kell kezelni az elhízást?Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak? Sajnos a túlsúly által alattomos módon beteggé válik a szervezet. Legfőképpen a magas vérnyomás és a cukorbetegség a legveszélyesebb, ami az elhízott embert érheti. A túlsúly szépen és fokozatosan rombolja a szervezetet. Tenni kell az elhízás ellen, hiszen az elhízás lassan, de biztosan beteggé tesz. Helyes táplálkozás, mozgásban gazdag életmód jó irány a pozitív változáshoz.

  • Az elhízás kezelése és megelőzése

    Az elhízás kezelése és megelőzéseElhízás esetén fontos a háttérben esetleg meghúzódó betegség kimutatása és célzott kezelése. Az elhízás teljes körű belgyógyászati kivizsgálást igényel az okok és a már kialakult következmények felméréséhez és eredményes gondozásához. A kivizsgálás az orvostudomány rendelkezésére álló valamennyi eszköz igénybevételét jelentheti. A kezelés célja az alapbetegség gyógyítása, a testsúly normalizálása, a szövődmények hatékony kezelése és az egészséges életmód fenntartásának megtanítása.

  • Ezekre a dolgokra figyeljünk a fogyókúra során

    Ezekre a dolgokra figyeljünk a fogyókúra soránA nyár küszöbén egy kicsit mindenki szeretne jobb formába lendülni. A kedvenc ételeink helyettesíthetők másokkal. És a helyettesítés sokkal jobb megoldás, mint a teljes megvonás! Kicsi, ám hatékony lépések ezek. Például igyunk szódavizet a szénsavas üdítők helyett, vagy reggelire együnk zabpelyhet gyümölcsökkel a szokásos péksütemény helyett. Jegyezzük le egy füzetbe vagy a telefonunkba, hogy melyik nap mit eszünk. Így sokkal jobban oda fogunk figyelni arra, hogy mit és mennyit fogyasztunk.

  • A zöldséglevek segítenek csökkenteni az étvágyat

    A zöldséglevek segítenek csökkenteni az étvágyatHa naponta legalább egy alacsony nátriumtartalmú zöldséglevet elfogyasztunk, az segít a túlsúlyosoknak a fogyásban. Egy tanulmányból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik az ellenőrzött kalóriatartalmú és szívbarát diétájuk részeként legalább 2,5 deci zöldséglevet is ittak, kb. 2 kg-ot fogytak 12 hét alatt, míg azok, akik hasonló étrenden éltek, de a zöldséglé nélkül, ugyanennyi idő alatt csak fél kg-tól szabadultak meg. A tanulmány egyik készítője elmondta a hogy a zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat.

  • Ételek, amelyik segítik a fogyást

    Ételek, amelyik segítik a fogyástTöbb mint egy tucat olyan étel létezik, melyek csökkentik az étvágyat és a cukor iránti éhséget, felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat, és segítik a fogyást. Ráadásul sokaknak ezek közül egyéb egészségjavító hatásuk is van. Ezen ételek fogyasztva könnyeben megszabadulhatunk súlyfeleslegünktől. 1. Tojás – A tojás tele van proteinenel, amely telítettség érzetet biztosít, így sokkal tovább bírjuk étkezés nélkül. Ráadásul a protein segít a vércukorszint szinten tartásában, így előzve meg, hogy ránk törjön a hirtelen éhség.

  • A legjobb zsírégető mozgásformák

    A legjobb zsírégető mozgásformákA fogyás mértéke egyénenként változó, és befolyásolja a nem, az életkor, a testsúly, az edzettségi állapot és az edzés intenzitása is. Kocogás: A kocogás ideális választás a fogyni vágyóknak. Akinek nincsenek szív- és érrendszeri vagy ízületi problémái, az nyugodtan kocoghat. A kocogás kevésbé emeli a pulzusszámot, mint az intenzív futás, viszont sokkal több energiát igényel, mint az egyszerű gyaloglás. Tae-bo: Ez a sportág is kiválóan alkalmas arra, hogy a fogyni vágyó gyorsan megszabaduljon a fölösleges kilóktól.

  • Fogyókúra alatt érdemes ezekből az ételekből fogyasztani

    Fogyókúra alatt érdemes ezekből az ételekből fogyasztaniHa diétázol, akkor ezeket az ételeket ajánlott belevenni az étrendedbe! Chili: A chilipaprika csípősségét biztosító alapanyag, a kapszaicin felpörgeti az anyagcserét: a szervezetünkben lévő fehér zsírt barnává alakítja, elősegítve a fogyást. A fehér zsírsejtek tárolják az energiát, a barna zsírsejtek hőt fejlesztenek: elégetik a zsírt. Lencse: A lencse vitaminjai és ásványi anyagai elengedhetetlenek az anyagcsere szabályozásához. Stabilan tartja a vércukorszintet, megakadályozza a hirtelen jött éhségrohamokat, rosttartalma a cukor felesleges mértékű felszívódását gátolja.

  • A futás az egyik leghatékonyabb kalóriaégető mozgásforma

    A futás az egyik leghatékonyabb kalóriaégető mozgásformaFutás a leggyorsabb és leghatékonyabb kalóriaégető sportok közé sorolható. Gyors futással több kalóriát éget el a szervezetünk, viszont a kalóriafelhasználás ekkor elsősorban a szénhidrát készleteket égeti. A fogyni vágyó kocogóknak tehát elegendő a lassú, zsírégetős tempóban futniuk. A sikeres fogyás 60-70%-a az étrenden múlik és csak a kisebbik része a testmozgáson. Viszont testmozgás nélkül nagyon nehéz elégetni a felesleges kalóriákat és a szervezet zsírtartalékait. A futás kocogás során a zsírégetés leginkább 30-40 perc futás után indul be.

  • Az egészséges életmód alapjai

    Az egészséges életmód alapjaiAz általánosságban megfogalmazott tanácsok és különböző módszerek nem követhetők mindenkinek egyforma módon, hiszen minden ember más. Meg kell ismernünk saját szervezetünket, meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbb étrendet, testmozgást. Figyelnünk kell testünk reakcióit és válaszait, lelkünk jelzéseit. A kalóriák számolgatásától, a vitamintablettáktól nem leszünk fittebbek és egészségesebbek. A felszabadult és kiegyensúlyozott életet csak úgy tarthatjuk fenn hosszútávon, ha mindezt jó érzéssel és fesztelenül tesszük.

  • Tippek és trükkök a sikeres fogyáshoz

    Tippek és trükkök a sikeres fogyáshozEgyszerű, könnyen betartható ötletekkel észrevétlenül laposodik majd a hasunk. Kis odafigyeléssel a szigorú diéták és teljes önmegtartóztatás helyett szenvedés nélkül dobhatjuk le magunkról a plusz kilókat. Sokan drasztikus fogyókúrákba kezdenek, de az első és legfontosabb dolog, hogy mindenki szervezete más, mindenkinél más fogyókúra a hatásos. Így nem biztos, hogy ami a másiknak bevált az nekünk is befog. De van néhány praktika és apró trükk, amelyek megfogadásával gyorsabban elérhetjük a kívánt súlyt.

  • Az egészséges táplálkozás legfontosabb szabályai

    Az egészséges táplálkozás legfontosabb szabályaiMinél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk. Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk.